Intervju z Niko

Intervju z Niko

Kaj rečete svojim strankam, ko pridejo do vas in želijo shujšati?

Najprej želim izvedeti, ali imajo kakšne predhodne izkušnje z fitnesom in hujšanjem, ugotovim kakšno je njihovo zdravstveno stanje in kakšne so prehranjevalne navade.

Na kakšen način jih pripravite na težko preizkušnjo, kajti hujšanje ni enostavno?

Stranke opozorim, da je kvalitetno in učinkovito hujšanje proces, ki traja lahko več mesecev in da rezultati včasih niso vidni v zelo kratkem času, zato jih pripravim na to, da bodo morali biti potrpežljivi in dosledni pri treningih in prehrani.

Kakšne so vaše zapovedi, prepovedi, navodila, ki so jih vaše stranke deležne že na samem začetku?

Vsaki stranki napišem tudi prehranjevalni načrt, prilagojen na posameznikove prehranjevalne navade in želje ter jim izmerim telesno sestavo, da vidimo, kakšno je stanje.

Kako izgleda pravilno hujšanje oziroma najbolj optimalno?

Pravilno hujšanje je takšno, da se človek ne strada ali da ne pretirava v kakršnem koli pogledu ali z dieto ali s treningom in vsekakor se ne smemo posluževati kakšnih bližnjic ali radikalnih diet, ki izsušijo telo ter povzročijo veliko izgubo mišične mase.

Je kombinacija pravilne prehrane in gibanje najboljša rešitev? Če da, zakaj?

Kombinacija gibanja in pravilne prehrane je optimalna, saj z gibanjem in dvigovanjem uteži na fitnesu zagotovimo telesu čvrstost mišic, izboljšamo kondicijo in telesno držo ter preprečimo ali saniramo kakršnekoli poškodbe, ki se lahko zgodijo, če človek nima učvrščenega telesa in sklepov. Z pravilno prehrano pa telesu zagotovino pravilno kombinacijo vseh makro in mikrohranil, ki jih telo potrebuje ob hujšanju in preoblikovanju telesa.

Kakšen naj bo tempo hujšanja?

Tempo hujšanja mora biti zmeren, a intenziven, da lahko dosežemo željene rezultate. Vsekakor pa ne preveč intenziven že na začetku, saj lahko hitro pride do kakšne poškodbe ali pa se nam celoten proces hujšanja »zameri« in prehitro obupamo.

Kako motivirate posameznike, ki pridejo k vam?

Posameznikom, ki si želijo shujšati zaupam svojo izkušnjo iz mladosti s hujšanjem in jim razložim, da jaz nisem nič drugačen kot oni in če je meni uspelo shujšati in preoblikovati telo, bo tudi njim, le dovolj želje in volje morajo imeti.

Kako naj posamezniki ohranijo motivacijo do konca?

Med samimi treningi se veliko pogovarjamo in med treningi jim dajem motivacijo in voljo za nadaljevanje, saj kmalu vidijo, da če se držijo zastavljenega načrta, so tudi rezultati hitro vidni in to je najboljša motivacija za naprej.

Kakšen naj bo naš jedilnik, kadar želimo shujšati?

Jedilnik varira od osebe do osebe, odvisno od več dejavnikov (spol, starost, teža, fizična aktivnost,…), vsekakor pa ne sme biti sestavljen iz hrane, ki je posamezniki ne marajo ali nočejo uživati, temveč mora biti prilagojen na njihove prehranjevalne navade.

Predvidevam, da je jedilnik odvisen tudi od tega, ali se gibljemo ali ne?

Gibanje je pri hujšanju zelo pomembno, saj gibanje povečuje tudi porabo dnevne količine porabljenih kalorij. Hujša se v kuhinji, oblikuje in učvrsti telo se pa s treningom.

Koliko gibanja in kakšne vrste gibanja priporočate?

Priporočam vse vrste gibanja, pri katerih pulz naraste do nekje 120 utripov/minuto ali več, pride do zadihanosti in potenja in traja naj vsaj 30 – 45 minut, 3x tedensko.

Katere so največje napake posameznikov, ko dosežejo svojo težo? Nemalokdo svoje nove teže ne more zadržati. Zakaj?

Največkrat posamezniki »počivajo« na lovorikah in počasi začno opuščati prehranjevalne navade ali zmanjšajo količino treninga, kar velikokrat vodi v počasno povrnitev začetnega stanja. To se zgodi zato, ker mislijo da če dosežejo nek cilj jim pa potem ni potrebno več toliko trenirati ali paziti na prehrano, kar pa žal ni res. Tudi za vzdrževanje željene telesne teže moramo krepko pljuniti v roke.

Verjetno je problem tudi v prehrani? Kakšen naj bo jedilnik, ko posameznik že doseže svojo idealno težo?

Če je jedilnik dobro sestavljen, potem bi se moral posameznik že med samim procesom preoblikovanja telesa navaditi na »nov« način prehranjevanja in zato je zelo pomembno, da človek uživa hrano, ki jo ima rad, le način priprave in količina morata biti prilagojena željenemu cilju. Seveda se moramo marsičemu odreči, a v osnovi se vedno najde rešitev za uravnoteženo prehrano.

Kdo se lažje drži pravil: moški ali ženske oziroma kdo je praviloma bolj vztrajen in dejansko vztraja do konca, do željenega rezultata?

Moški so večinoma bolj dosledni in vztrajni ter organizirani pri sledenju pravil in smernic, so pa seveda izjeme.

Na tržišču se pojavlja nemalo prehrambenih dodatkov. Katere od njih priporočate ljudem, ki se podvržejo dieti? Oziroma katere od njih so po vašem mnenju koristna tudi takrat, ko ne hujšamo?

Pri hujšanju in oblikovanju telesa (zlasti na fitnesu) so zelo pomembni proteinski napitki na osnovi sirotke, ki omogočajo regeneracijo mišic in pospešijo izgradnjo mišične mase, so pa tudi priporočljivi kot nadomestek obroka, tudi če nismo na dieti. Pomembni so tudi vitamini in minerali, Omega 3 maščobne kisline ter Glutamin za krepitev imunskega sistema ter razstrupljanje telesa in delovanje črevesne funkcije.

Osebno trenerstvo že za 15€/osebo*

 

*cena velja pri treningu dveh ali treh oseb skupaj


Dosežki Strank